other works

Los van de eer , het geld , de roem ( die zullen me trouwens worst wezen ) en de inzichten die mij ten deel vallen, ben ik - na lang denken, ja zelfs filosoferen - tot de onthutsende conclusie gekomen dat alles wat ik maak maar één drijfveer heeft: "consumers acceptance" of beter gezegd "woman's acceptance". De meisjes op het strand. Eigenlijk zijn al mijn werken een soort verhulde contactadvertenties.

my private picasso's

The couple

De dood vind ik een absolute horror. De gedachte alleen al. Een ronduit slecht concept. Het idee dat je met ouder worden wijzer wordt, en het einde van je leven met sereniteit tegemoet treedt , vind ik klinkklare onzin. De paniek wordt alleen maar groter. Als ik morgen dood zou gaan vind ik dat een regelrecht drama, maar als ik dood ga als 98 jaar ben, vind ik het even erg.  Het is allemaal slecht bedacht, die hele schepping. Ik wil helemaal niet dood. Het ergste vind ik dat ik de mensen die ik graag zie niet meer kan helpen als ik er niet meer ben. Met de afwas, met raad en daad, met relativeren, met  heel gewone kleine dingen. En met het tonen van mijn eigen onvermogen. Het hoeft niet altijd groots te zijn. Gewoon er zijn .


heads

Te gewoon

Geboren in de jaren zestig aan het mooiste meer van Nederland - hij heeft het zelf vaak zijn " private holliday camp " genoemd  - waar wind en water zijn jonge onschuldige haarlokken deden wapperen op het ritme van de seizoenen, en hij zijn tijd vulde als spijbelaar, beste vriend van zijn vriendin sasja, waterrat , strandjutter en botenfreak - en dit niet zelden naakt ; leek hij al op zeer jonge leeftijd voorbestemd voor iets speciaals. Als kind al was het zijn lot om precies op de juiste plaats te zijn waar droom en realiteit elkaar ontmoeten. Het heeft hem gevormd. Door gewoon zichzelf te zijn, goedlachs en nieuwsgierig, straalde hij een vorm van instant geluk , seksuele vrijheid en grenzeloos plezier uit.  Al vroeg werd hij hierom bewonderd , niet alleen voor zijn talent of zijn looks - op zijn zevende schilderde hij al en poseerde voor mode-shoots - maar om iets ondefinieerbaar, iets anders, iets wat veel mensen aantrok in een tijd waarin het geloof in de goden definitief op zijn eind liep. Al zeer snel - wat uitzonderlijk is op zo'n jonge leeftijd, het gebeurde dan ook eerder onbewust - verzette hij zich tegen deze aandacht en keerde hij zich niet veel later ook resoluut tegen de bijbehorende roem en rijkdom. Hij zocht iets anders. Toen al straalde er een gevoel van zorgeloze onafhankelijkheid en vrijheid van hem af. Later vertelde hij mij hierover dat hij bij wijze van experiment om zijn gelijk of ongelijk te testen , toen hij een vroege twintiger was, soms gearriveerd ging zitten wezen op hippe terrasjes , maar dat het hem geen soelaas boodt en het zijn vermoedde dus bevestigde. 

Na jarenlange omzwervingen  - o.a. uitstapjes in het theater - leeft hij tegenwoordig teruggetrokken op zijn afgelegen landgoed in Italië niet ver van de Franse grens en de zee, waar hij werkt en een eenvoudig bestaan leidt temidden van zijn dierbaren. Bescheiden maar groots op geheel eigen wijze. Van alle gemakken voorzien maar zonder luxe want dat zegt hem niks.  Hij slijt zijn dagen op kleine strandjes , vaak blootvoets met niet meer dan een doek rond zijn lende, of hij werkt thuis in de koelte van de avond gestaag verder aan zijn oeuvre. Zoals in vroegere tijden is hij nog altijd een onnavolgbaar voorbeeld van iemand die " the easy-going lifestyle " belichaamt . Een stijl die nonchalance en lanterfanten combineert met verlangen en plezier. Hij creëert nog steeds de indruk dat het leven - ondanks ziektes en tegenslagen - voor hem een feest is en gevierd moet worden, nog altijd weigert hij enig compromis te sluiten, en is hij niet dol op het woord " werk " . Ook provocatie en drama komen niet in zijn woordenboek voor.  Het is misschien eerder omdat hij is wie hij is en niet een product is van één of andere marketing strategie dat hij mensen schokt. Hij is bijna te gewoon. Omdat hij is wie hij is , oprecht, duidelijk en coherent, lijkt hij soms provocatief.  Niets is minder waar. Hij zoekt nog altijd niets anders dan zichzelf. Lichthartig en gracieus. Omdat hij weigert een rol te spelen, of beter gezegd die gedachte nooit bij hem is op gekomen, valt hij des temeer op in een wereld die vergeven is van de rollen. En natuurlijk zijn er die verbitterde mensen die proberen iedereen kapot te maken omdat ze iets niet kunnen verdragen. Of er niks van begrijpen. Ook zij hebben zijn pad gekruist. Hij kent ze. Maar het doet hem niets. Hij zet zijn weg gewoon rustig voort. Vroeger, nu of later, eigenlijk is er niets veranderd. Het gaat allemaal om innerlijke elegantie en hoe die een morele structuur te geven. Het is een poging tot levenskunst. Ik ben dan ook heel blij dat ik hem al  lang ken en zijn doen en laten altijd van nabij heb mogen volgen.


                                                                                                            BT


                                                                                         

acting

architectural erotic series

Alles draait om een liefde voor iets. Noem het een obsessie.  Ik denk dat ik  liever de mooie kant van het leven bezing , wat veel moeilijker is, maar het zegt  en helpt mij meer dan al dat  geïdealiseerd pamflettig  donker gedoe. Ik ben geen haar beter dan een ander.  En dat is maar goed ook.


inspiration trip

time

niente da fare

Ik wissel niet zoals Picasso per nieuwe vrouw van stijl; ik duid gewoon een datum in mijn agenda aan en doe vanaf dan totaal iets anders. Ik raak te snel verveeld en daarbij een nog mooiere vrouw dan de mijne is er niet te vinden.

babyroom

Dood zijn is iets anders. Vroeger toen ik er niet was, was ik er niet. En later zal ik er ook niet zijn. Vroeger, toen ik er niet was heb ik niks gemist, dan zal dat straks , als ik er niet meer ben, ook zo zijn. Waar ik ben is de dood niet, en waar de dood is ben ik niet.  Zei eroclitos dat niet ? 

ontwerp voor een woning 6
ontwerp voor een woning 6

Ik leef om te ontdekken waar ik in schilderijen van geniet. Ontdekken wat andere mensen hebben gedaan. En met het ontdekken dat ik dat op mijn manier ook kan. Het gaat de hele tijd over emotie en gevoel. Niet over uitleg. Het is intuïtie.                                                                                                                                                           WdK